Πρωταθλήτρια φόρων η Ελλάδα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δημοσίευση: 14 Σεπτ - 13:05
A+ A-

Η Ελλάδα αναδείχθηκε «πρωταθλήτρια» στην αύξηση της φορολογίας για το 2016, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζονται στην έκθεση «Tax Policy Reforms 2017» του ΟΟΣΑ.

Αναλυτικότερα, η Ελλάδα αποτέλεσε την εξαίρεση στον κανόνα της γενικότερης τάσης που επικράτησε τα τελευταία χρόνια μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ να μειώνουν τη φορολογική επιβάρυνση επιχειρήσεων και ιδιωτών, με σκοπό την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο διεθνής οργανισμός οικονομική συνεργασίας και ανάπτυξης, σε αντίθεση με την πλειονότητα των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα αποτελεί εξαίρεση, καθώς αυξάνει τους φόρους και τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία επειδή θέτει σε προτεραιότητα την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Το αναπόφευκτο αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας είναι η υποβάθμιση της ανταγωνιστικότητάς της.

Μετά την αρχική φάση της παγκόσμιας κρίσης, οπότε επικράτησε η τάση για αύξηση της φορολογίας και μείωση των δαπανών με σκοπό την τόνωση των εσόδων, οι περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ στράφηκαν σε φορολογικές μεταρρυθμίσεις που στόχευαν στην ανάπτυξη.

Ο Βαγγέλης Δουράκης μας ενημερώνει